15 december 2021

Risico's bij installatie zonnepanelen; voorkom brand!

In de nazomer van 2018 was het volop in het nieuws: brand op daken met zonnepanelen. Logisch dat de vraag rijst of zonnepanelen wel veilig zijn. De RVO gaf opdracht om hiernaar onderzoek te doen. Hoewel het rapport van onderzoeksbureau TNO nog niet officieel is vrijgegeven, komen de eerste resultaten al naar buiten. Grootste conclusie: goede installatie is cruciaal voor een veilige werking. De Saman Groep licht de vijf grootste risico’s toe bij het installeren van zonnepanelen.

1.      Onveilig installatiesysteem

De meeste problemen ontstaan door een slechte kwaliteit van de installatie van de panelen. Het onveilig installeren op een installatiesysteem benoemen we als eerste risico van zonnepanelen. Dit kan niet alleen tot een lager rendement leiden. In het ergste geval leidt het ook tot brand. Uit het onderzoek blijkt dat de branden op daken met zonnepanelen voornamelijk bij indaksystemen ontstonden. Hierbij liggen de zonnepanelen niet op de dakpannen, maar direct op de dakconstructie. Bij opdaksystemen leiden eventuele mankementen veelal niet tot brand, omdat de dakpannen een brandwerende laag vormen. Zijn alle indaksystemen dan niet goed? Nee. Mits goed geïnstalleerd, hoort een indaksysteem geen problemen op te leveren.

2.      Niet gecertificeerde zonnepanelen installateur

Het tweede risico is het laten installeren door een niet gecertificeerde zonnepanelen installateur. In de praktijk zien we dat dit helaas nog steeds gebeurt. Het komt zelfs voor dat elektrotechnische installateurs dakdekkers inschakelen om de zonnepanelen te monteren en aan te sluiten. Echter, een zonnepaneleninstallatie is een kleine elektriciteitscentrale op het dak waar risico’s aan vast zitten. Daarom in het ontzettend belangrijk om een gecertificeerde zonnepanelen installateur in te schakelen voor een veilige montage en aansluiting. Kijk naast certificering ook naar ervaring. Een ervaren installateur als de Saman Groep plaatst 100.000 zonnepanelen per jaar voor particulieren en bedrijven.

3.      Onjuiste montage

Het derde risico bij het installeren van zonnepanelen is onjuiste montage van de zonnepanelen. Worden zonnepanelen niet goed gemonteerd, dan heeft u kans op lekkage. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een installateur onjuiste montagebeugels of bevestigingsmaterialen gebruikt. Ook dienen de zonnepanelen goed bevestigd zijn, zodat ze storm aankunnen. Je wilt immers niet dat de zonnepanelen van jouw dak waaien. Tot slot moet een installateur veilig omgaan met de panelen. Als een zonnepaneel plaatselijk teveel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes in de zonnecel ontstaan. Dit noemen we microcracks of slakkensporen. Deze beschadigingen leiden tot hotspots en extra weerstand. Hierdoor wordt een zonnecel lokaal te warm. Dit leidt tot verschillende problemen. Zo kan bijvoorbeeld het rendement omlaag gaan of vocht het zonnepaneel binnendringen. Ook kan dit op termijn tot een defect paneel of zelfs brand leiden.

Tip! Wanneer je al zonnepanelen hebt is het belangrijk dat je de installatie periodiek laat controleren en onderhouden door een erkend installateur, zoals de Saman Groep. Zo ben je verzekerd van een goed werkende installatie. Ook worden eventuele risico’s hierdoor op tijd opgemerkt.

4.      Onjuiste plaatsing en installatie omvormer

Verder geven onjuiste plaatsing en installatie van de omvormer risico’s bij het laten installeren van zonnepanelen. De omvormer zet de gelijkspanning van de zonnecollectoren om in wisselspanning. In perioden met veel zonlicht wordt de omvormer erg warm. Het is dus belangrijk dat de omvormer wordt gemonteerd met voldoende vrije ruimte eromheen. Dit zorgt voor voldoende ventilatie. Daarnaast is plaatsing op een niet brandbare achtergrond van belang. Denk hierbij aan een stenen of gipsen wand. Tot slot mogen de aansluitwerkzaamheden in de meterkast voor de veiligheid alleen uitgevoerd worden door een minimaal VOP (NEN aangewezen– Voldoende Onderricht Persoon) gecertificeerd monteur. Bij installatie door de Saman Groep ben je hiervan verzekerd.

5.      Slordige bekabeling

Het vijfde van de risico’s bij de installatie van zonnepanelen is slechte bekabeling. Het veilig en goed aanbrengen van DC-bekabeling en stekkers is belangrijk voor een veilige en lange levensduur van de installatie. Wanneer de bekabeling niet goed is aangelegd, kan er een vlamboog ontstaan. Dit ontstaat als er tussen twee elektroden een elektrische lading wordt geleid. Het gevolg hiervan kan brand zijn. Bij het installeren van zonnepanelen op schuine daken is het belangrijk dat zowel de kabels als de stekkers niet op de dakpannen liggen. Daarnaast is de invoer van kabels tussen de dakpannen van belang. Als de kabels blijven bewegen kan er namelijk schade ontstaan aan de mantel van de kabels. Hierdoor stijgt het risico op storingen, maar ook op brand. Bij installatie op platte daken mogen de kabels en stekkers vanzelfsprekend nooit direct in contact komen met water. Bekabeling moet daarom altijd in bijvoorbeeld kabelgoten of UV bestendige elektrabuizen worden geplaatst. Maar let op, er mogen nooit meerdere stroomgroepen door één buis lopen.

Vroeger werd de stekker van de omvormer direct in het stopcontact op zolder aangesloten. Dit mag niet meer. De stekker moet – op een onderverdeling of  voorzien van een werkschakelaar – altijd worden aangesloten in de meterkast.

Saman Groep: erkend installateur voor een veilige zonnepaneleninstallatie

Kijkend naar de risico’s bij de installatie zonnepanelen is een veilige zonnepaneleninstallatie van levensbelang. Daarom adviseren wij om de installatie altijd door een erkend zonnepanelen installateur uit te laten voeren. De Saman Groep is erkend InstallQ installateur. Onze medewerkers zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en regelgeving. Verder beschikken al onze monteurs over een VCA Basis certificaat. Ook beschikken alle leidinggevenden en projectleiders ook over een VCA VOL certificaat. Zo ben je bij de Saman Groep verzekerd van een veilige en goed werkende zonnepaneleninstallatie.

Tip! Meld jouw zonnepaneleninstallatie aan bij de opstalverzekering. Dit kost vaak niets. Heb je een huurhuis met zonnepanelen? Dan ben je dit zelfs verplicht. De zonnepanelen vallen niet standaard onder jouw inboedelverzekering.

Meer informatie

Wil je ook zonnepanelen op jouw dak? Bekijk ons aanbod aan panelen in de webshop of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Duurzaam comfort, zo geregeld!

De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een thuisbatterij, warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!

  • Al ruim 100 jaar ervaring

  • Al 60.000 klanten gingen jou voor

  • 24/7 support en storingsdienst

  • Altijd een vestiging bij jou in de buurt

Onze partners

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze duurzame installaties én nooit de laatste aanbiedingen missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

E-mailadres

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *