17 juli 2024

Welke capaciteit thuisbatterij past bij jou?

Met de opkomst van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen groeit ook de interesse in thuisbatterijen. Een thuisbatterij is een handig apparaat waarmee je opgewekte energie op kunt slaan. Maar hoe groot moet zo'n batterij eigenlijk zijn? Welke capaciteit heb je nodig? In dit blogartikel gaan we in op de capaciteit van een thuisbatterij. We vertellen hoe je de juiste keuze maakt voor jouw persoonlijke situatie.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat energie op die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere energiebronnen. Deze energie kun je later gebruiken, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en minder last hebt van wisselende energieprijzen. Je voorkomt ook terugleverheffingen! Met een thuisbatterij kun je dus energiekosten verlagen én duurzamer leven.

Energie Manager

Combineer je de thuisbatterij met een Energie Manager van Saman dan kun je nog makkelijker je energiegebruik optimaliseren én kosten besparen. De Saman Energie Manager regelt dit namelijk allemaal voor je. De batterij slaat zonne-energie op en de Energie Manager zorgt er op zijn beurt voor dat de opgeslagen energie op de beste momenten wordt ingezet: bijvoorbeeld tijdens piekuren. Dat zijn uren wanneer energieprijzen hoog zijn of wanneer de zon niet schijnt. Zo kun je jouw auto zuinig opladen, of bijvoorbeeld jouw wasmachine laten draaien.

  • Schaf de slimme thuisbatterij aan zonder BTW 

  • Vergroot je onafhankelijkheid van de energieleverancier

  • Laad op wanneer energie goedkoop is 

  • Verdien geld met het handelen op uurtarieven

  • Ook geschikt zonder zonnepanelen  

Hoe groot is een thuisbatterij?

Veel klanten stellen ons de vraag: hoe groot is een thuisbatterij? Hiermee bedoelen ze twee dingen. Misschien wil je weten hoe groot de batterij is en of deze makkelijk op de zolder past. Of wil je weten wat de capaciteit is van de batterij? Wat je ook bedoelt, wij zetten graag voor je op een rijtje hoe groot onze thuisbatterijen zijn. 

Afmetingen en capaciteit

Onze thuisbatterijen hebben de volgende capaciteit en afmetingen:

Type

Afmeting (Breedte x hoogte x diepte)

4.8kWh

51 x 60 x 16 cm

10kWh

51 x 90 x 38 cm

17kWh

51 x 130 x 38 cm

21kWh

131 x 90 x 38 cm

Zoals je kunt zien, wordt de capaciteit van een thuisbatterij uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit geeft aan hoeveel energie de thuisbatterij op kan slaan. Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de gewenste grootte van je thuisbatterij.

Wat bepaalt het juiste formaat thuisbatterij

  1. Opbrengst: Hoeveel energie je zonnepanelen opwekken, bepaalt hoeveel overtollige energie je kunt opslaan. Als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je dagelijks gebruikt, kan een grotere batterij handig zijn.

  2. Het moment van verbruik: Het gemiddelde energieverbruik van een huishouden is een belangrijke factor. Kijk naar je energierekeningen van afgelopen jaar om een goed idee te krijgen van hoeveel energie je gemiddeld gebruikt. 

  3. Autonomie: Hiermee bedoelen we de tijd dat jouw batterij je huis van energie voorziet zonder dat je elektriciteit van het net hoeft te gebruiken. Wil je bijvoorbeeld twee dagen zonder zonnestroom kunnen overbruggen? Dan moet je batterij minstens twee keer je dagelijkse energieverbruik kunnen opslaan.

  4. Toekomstplannen: Overweeg je of ben je van plan om in de toekomst meer zonnepanelen te installeren of je energieverbruik te verhogen? Denk je er bijvoorbeeld aan om een droger te kopen of om een elektrische auto aan te schaffen? Houd hier dan rekening mee als je een thuisbatterij wil kopen. Het is namelijk zonde als je thuisbatterij achteraf te weinig capaciteit blijkt te hebben.

  5. Waarvoor ga je de thuisbatterij gebruiken: De slimme thuisbatterij heeft verschillende verdienmodellen. Je kunt geld besparen door jouw eigen energievoorziening te optimaliseren, maar je kunt ook geld verdienen door slim te handelen. Wil jij slim handelen? Dan is een grotere thuisbatterij vaak een betere keuze.

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Een goede thuisbatterij voor jouw persoonlijke situatie is maatwerk. Hierboven gaan we ervan uit dat je duurzame installaties voor je huis hebt, zoals zonnepanelen. Maar dit is niet nodig als je wil profiteren van een thuisbatterij. Je kunt namelijk ook een thuisbatterij gebruiken als je bijvoorbeeld een dynamisch energiecontract hebt. Dan sla je energie op wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn en gebruik je de opgeslagen energie uit je thuisbatterij als de energieprijzen hoog zijn. Je kunt zelfs verdienen aan je thuisbatterij door slim te handelen met jouw energieleverancier.

Slim handelen thuisbatterij

Een thuisbatterij is dus een goede investering, of je nu zonnepanelen hebt of niet. Laat je goed adviseren welke thuisbatterij het beste is voor jouw persoonlijke situatie als je overweegt om er eentje te kopen. Onze medewerkers geven je graag vrijblijvend advies.

Welke capaciteit thuisbatterij heb je nodig?

De capaciteit van een thuisbatterij is goed als je genoeg energie kunt opslaan om aan je energiebehoeften te voldoen. Hier zijn een paar voorbeelden om je een idee te geven van de benodigde capaciteit:

  • Klein huishouden: Een klein huishouden met een gemiddeld energieverbruik van 5 kWh per dag zou voldoende moeten hebben aan een thuisbatterij met een capaciteit van ongeveer 5-10 kWh. 

  • Gemiddeld huishouden: Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 10 kWh per dag. Een batterij met een capaciteit van ongeveer 10 of 17 kWh is hiervoor geschikt. Deze biedt genoeg opslag om de dagen zonder zon door te komen.

  • Groot huishouden: Een groot huishouden met een verbruik van 15-20 kWh per dag heeft baat bij een batterij met een capaciteit van 21 kWh of meer. De precieze capaciteit hangt af van het energieverbruik en de hoeveelheid opgewekte zonne-energie.

monteur thuisbatterij

Vraag vrijblijvend advies

Het kiezen van de juiste thuisbatterij is belangrijk als je niet meer afhankelijk wil zijn van het energienet en duurzamer wil leven. Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet en vraag vrijblijvend advies aan bij één van onze medewerkers, zodat je zeker bent dat je een thuisbatterij kiest met de juiste capaciteit. Zo behaal je het meeste rendement. Met de juiste thuisbatterij kun je optimaal profiteren van je zelf opgewekte energie en bijdragen aan een groenere toekomst. Dat wil toch iedereen? 

  • Gemiddeld binnen 5 jaar terugverdiend 

  • Voorbereid op afschaffing salderingsregeling 

  • Bespaar en verdien aan netstabilisatie  

  • Verminder je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet

Binnen twee werkdagen reactie!

Offerte of vrijblijvend advies aanvragen

Aanhef *

Voornaam *

Achternaam *

E-mailadres *

Telefoonnummer *

Postcode en huisnummer *

Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *

Onze partners

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze duurzame installaties én nooit de laatste aanbiedingen missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

E-mailadres