13 augustus 2024

Wat is de beste thuisbatterij?

Stap-voor-stap de juiste keuze

Beste thuisbatterij

Als je aan het oriënteren bent wat de beste thuisbatterij is, zijn er veel zaken om rekening mee te houden bij het maken van de goede keuze. De belangrijkste hierbij zijn:

  • De opslag capaciteit

  • Het vermogen van de omvormer

  • De levensduur & garantie periode

  • Slimme aansturing mogelijkheden

  • De eenmalige kosten en terugkerende kosten

  • Koppelen van andere duurzame apparaten

  • Keuze vrijheid merken apparaten

  • Keuze vrijheid energie leverancier

  • Expertise & ervaring installateur

Monteur thuisbatterij

Opslag capaciteit batterij

De capaciteit van een batterij wordt gemeten in kilowattuur (kWh) en geeft aan hoeveel stroom erin kan worden opgeslagen. Heb je een batterij met een capaciteit van 10 kWh? Dan kan je genoeg stroom opslaan om bijvoorbeeld 10 uur lang een apparaat met een vermogen van 1 kW te gebruiken. Hoe meer capaciteit, hoe duurder de thuisbatterij. Voor kleine huishoudens is een 5 kWh thuisbatterij, of een 10 kWh thuisbatterij ideaal. Voor grotere huishoudens adviseren wij een 15 kWh thuisbatterij of een 20 kWh thuisbatterij.

Download de thuisbatterij keuzegids

Alle informatie over de thuisbatterij in één handige brochure? Download de thuisbatterij keuzegids! In de keuzegids vind je alle informatie over onze thuisbatterij, zodat ook jij altijd kunt profiteren van de goedkoopste stroom!

E-mailadres

Thuisbatterij 17 kWh van de Saman Groep
monteur thuisbatterij

Vermogen van de omvormer

Elke thuisbatterij komt met een eigen omvormer, deze zet de gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC) en andersom. Huishoudelijke appraten in de woning maken gebruik van wisselstroom maar de thuisbatterij slaat de stroom op als gelijkstroom omdat dit efficiënter is. De omvormer zorgt er dus voor dat de stroom uit de batterij in de woning gebruikt kan worden en stroom kan worden opgeslagen in de thuisbatterij.

Laadsnelheid

Het vermogen wordt gemeten in kilowatt (kW) en bepaalt hoe snel energie (stroom) kan worden opgenomen (laden) en geleverd (ontladen) door de batterij. Hoe meer vermogen de omvormer heeft hoe duurder deze is. Met een hoger vermogen kan je echter wel sneller laden en ontladen wat meer (verdien)mogelijkheden geeft. Met een 10kW omvormer kan je in 1 uur 10kWh in de batterij laden of ontladen.

De levensduur & garantie periode

Een thuisbatterij is een flinke investering, het is daarom belangrijk dat je hier zo lang mogelijk plezier van hebt. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe het met de productgarantie zit mocht er toch iets kapot gaan. Hoe lang en batterij me gaat hangt af van verschillende factoren zoals het type batterij, hoe vaak deze wordt geladen/ontladen en onder welke omstandigheden dat gebeurd.

Laadcycli

De meeste moderne thuisbatterijen gaan tussen 5.000 en 10.000 laad cyclussen mee. 1 laad cyclus betekent volledig opladen én volledig ontladen. Als je gemiddeld 1-2 laadcycli per dag hebt, zal de batterij dus tussen de 10 en 15 jaar meegaan. Door het gebruik “slijt” de batterij een beetje, de capaciteit van de batterij zal naar verloop van tijd dus wel wat afnemen waardoor de batterij een paar procent minder kan opslaan dan toen deze nieuw was.

Productgarantie

Naast de levensduur is de productgarantie belangrijk om mee te nemen bij en vergelijk. De garantie moet altijd minimaal 2 jaar zijn, maar de meeste leveranciers bieden meestal tussen de 5-10 jaar. Omdat het gebruik van de batterij ook invloed heeft op de levensduur stellen fabrikanten naast het aantal jaar garantie ook altijd een maximum aantal cycli voor de garantievoorwaarden. De garantie vervalt dus na een aantal jaren óf het aantal cycli, wat het eerst bereikt is. Tot slot is het ook belangrijk om naar de productgarantie van de omvormer te kijken, dit is namelijk ook een duur onderdeel wat aan slijtage onderhevig is.

Garantie

De slimme thuisbatterij van de Saman Groep heeft 10 jaar productgarantie op de thuisbatterij op basis van maximaal 6.000 cycli. Als de 6.000 cycli zijn opgemaakt of als de batterij 10 jaar oud is dan vervalt de productgarantie. De thuisbatterij kan echter wel langer mee dan 6.000 cycli en daarom garandeert de fabrikant ook dat de batterij nog minimaal 70% van zijn initiële capaciteit heeft na 6.000 cycli. De productgarantie op de omvormer is ook standaard 10 jaar.

Slimme aansturing mogelijkheden

De meeste thuisbatterijen hebben van zichzelf geen slimme aansturing en kunnen alleen maar laden en ontladen. Soms zit er nog iets van intelligentie in, waardoor je jouw eigen directe verbruik kan optimaliseren, bijvoorbeeld uit je zonnepanelen, maar dan houdt het ook wel op. Met een “domme thuisbatterij” kan je dus niet van alle mogelijkheden gebruik maken en ben je ook niet klaar voor veranderingen in de toekomst.

Energie manager

Het is daarom belangrijk om bij het vergelijken goed te kijken hoe de batterij wordt aangestuurd en welke mogelijkheden de aansturing biedt. Vaak gaat aansturing van een batterij via de zogenaamde “energie manager” ofwel “home energy management systeem (HEMS)”. Deze systemen kijken niet alleen naar de thuisbatterij, maar ook naar je energieverbruik, opwek met zonnepanelen en laadpaal. Door al deze informatie te combineren met informatie over energieprijzen en verwachte opwek kan je de batterij veel slimmer aansturen.

Goedkoop laden, met winst ontladen

Bijvoorbeeld door deze te laden op het moment dat de stroom van het net goedkoop is en deze in deze stroom later weer te verkopen als de prijs hoog is. Of eigen opgewekte zonnestroom op te slaan en hiermee later de elektrische auto op te laden. Zo kan je geld verdienen met de thuisbatterij en deze veel slimmer inzetten. Energiemanagers zijn vaak verbonden met het internet waardoor deze ook continu updates met nieuw functionaliteiten krijgen. Als er in de toekomst dus nieuwe toepassingen en/of (verdien)modellen gaan ontstaan kan je met dezelfde thuisbatterij hier gebruik van maken.

Eenmalige kosten

Thuisbatterijen kosten tussen de € 3.500 en € 15.000, afhankelijk van het model. Let bij het vergelijken op wat inbegrepen is: alleen de batterij of een totaalpakket met installatie en omvormer. Sommige aanbieders rekenen extra voor een energie manager. De Saman Groep biedt all-in prijzen, inclusief montage en de Saman Energie Manager.

Ontdek de Dyness slimme thuisbatterij

Terugkerende kosten

Naast de eenmalige kosten is het belangrijk om te kijken naar de maandelijkse of jaarlijkse kosten. Deze terugkerende zijn meestal voor de energie manager en/of slimme aansturing van de batterij. Deze kosten variëren sterk per aanbieder en zijn verschillend opgebouwd.

Maandelijkse kosten

Sommige aanbieders zoals Zonneplan zeggen geen kosten in rekening te brengen, maar verwerking deze kosten in het verplichte energie contract. Bij andere aanbieders zoals Bliq betaal je meer voor grotere batterijen of als je gebruik wilt maken van meerdere functionaliteiten. De kosten voor een energiemanager variëren van 6 tot 20 euro per maand tussen de verschillende aanbieders. Zonder energie manager kan je niet alle mogelijkheden van de batterij benutten. Je zit dus lang aan deze kosten vast, het loont daarom ook een goed vergelijk te maken

Saman Energie Manager

De Saman Energie manager heeft en vast laag bedrag per maand, ongeacht de functionaliteiten, capaciteit van de batterij of hoeveelheid apparaten die je erop aansluit.

Wat is een energiemanagementsysteem

Keuze vrijheid merken apparaten

Zoals eerder omschreven is een batterij op zichzelf niet heel slim, de echte kracht van een batterij ontstaat door deze te koppelen met andere (duurzame) apparaten en alles slim aan te sturen. Door het combineren kan je slimmer gebruik maken van je eigen stroom, kosten besparen en onafhankelijker worden van de energieleverancier.

Combineren met andere installaties

Het is daarom dus belangrijk dat je thuisbatterij te koppelen is met je huidige of toekomstige (duurzame) apparaten zoals je zonnepanelen en je laadpaal. Veel merken zoals SolarEdge, Enphase en Zonneplan hebben een “gesloten” systeem waardoor je alleen maar kan koppelen met hun producten. Je hebt dan dus geen vrije productkeuze meer en bent afhankelijk van de grille van een fabrikant.

Open systemen

Er zijn ook open systemen op de markt die met alle merken kunnen samenwerken via de energie manager. Hierdoor heb je meer keuzevrijheid en zit je nooit vast aan een partij.

Gesloten systemen

Bij de gesloten systemen van bijvoorbeeld Enphase, SolarEdge en Zonneplan worden alleen maar hun eigen apparaten ondersteund. Veel van deze fabrikanten bieden bijvoorbeeld geen warmtepomp of elektrische boiler aan. Terwijl dit juist duurzame apparaten zijn die zich goed lenen voor slimme aansturing in combinatie met een batterij.

Denk na over jouw complete energiesysteem

Kijk bij het vergelijken van een slimme thuisbatterij en energie manager dus breder dan alleen het de batterij en houdt ook rekening met toekomstige uitbreiding.

Keuze vrijheid energieleverancier

Als je met een thuisbatterij gebruik wilt maken van dynamische uurprijzen of handelen op de onbalansmarkt (ook wel netstabilisatie genoemd), kun je op dit moment bij een beperkt aantal energieleveranciers terecht. Zeker bij (verdien)modellen waarbij je actief gaat handelen met je batterij, is de keuze in energieleveranciers nog beperkt.

Ook hier zijn er twee soorten systemen: energieleveranciers die met verschillende batterijen werken (zogenaamde “open systemen”) en leveranciers die alleen met hun eigen batterij werken (zogenaamde “gesloten systemen”).

Beperkte keuze

Zonneplan en NextEnergy werken met een gesloten systeem. Zij zijn zowel de leverancier van de batterij als de energieleverancier. Dit betekent dat je aan hun energiedienst vastzit als je alle functies van de batterij wilt gebruiken. Als deze leverancier bijvoorbeeld de tarieven verhoogt, kun je moeilijk overstappen, omdat je dan niet meer volledig gebruik kunt maken van je thuisbatterij.

Meer aanbieders in de toekomst

De verwachting is dat er binnenkort meer aanbieders komen die slimme aansturing van thuisbatterijen mogelijk maken. Daardoor zullen de prijzen dalen en ontstaan er nieuwe verdienmodellen.

Let er bij het vergelijken dus goed op dat je de keuzevrijheid behoudt om zelf je energieleverancier te kiezen. Zo voorkom je dat je in de toekomst vastzit aan één partij.

Saman Groep monteur - Duurzaam comfort, zo geregeld

Expertise & ervaring installateur

De thuisbatterij en omvormer moeten worden geïnstalleerd en op de meterkast aangesloten. De batterij wordt dus een onderdeel van het elektrische systeem in je woning. Hier gelden diverse normen en regels voor, de monteurs die de thuisbatterij installeren moeten dus altijd gecertificeerd zijn. Kijk hiernaar bij het vergelijken.

Vrijblijvend advies

Daarnaast zullen in de toekomst meer duurzame apparaten gekoppeld gaan worden aan de thuisbatterij, het kan fijn zijn om dit bij een zelfde aanbieder te doen omdat deze jouw situatie al kent. Houdt bij het vergelijken dus ook alvast rekening met eventuele uitbreiding in de toekomst.

Onze partners

Onze partners - Partners van de Saman Groep

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze duurzame installaties én nooit de laatste aanbiedingen missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

E-mailadres