4 april 2023
Duurzaam jouw tapwater verwarmen? Dat kan met een zonneboiler of warmtepompboiler. De Saman Groep zet deze twee installaties naast elkaar. Na het lezen van deze blog weet je of jij kiest voor een zonneboiler of warmtepompboiler.
We starten met de zonneboiler. Wat is dit eigenlijk? Zonneboilers zijn installaties om met zonlicht water te verwarmen.
De installatie gebruikt zonnecollectoren op jouw dak om het water in een boiler te verwarmen. De zonnecollectoren vangen zonlicht op en zetten dit om in warmte. Een zonnecollector lijkt op een zonnepaneel. We zien dan ook vaak dat mensen een zonneboiler combineren met zonnepanelen.
Schijnt de zon fel, bijvoorbeeld in de zomer? Dan kan het water in het boilervat maar liefst 90°C worden. Ook in de winter wordt het water vaak voldoende verwarmd. Zelfs wanneer de zon maar een paar uur schijnt.
In de meeste gevallen gebruikt men een zonneboiler om tapwater te verwarmen. Is het water niet warm genoeg? Dan brengt een warmtepomp, cv-ketel of geiser het water verder op temperatuur.
Door stijgende rendementen worden zonneboilers tegenwoordig ook steeds vaker gebruikt ter ondersteuning van de centrale verwarming. Een zonneboiler bespaart gemiddeld 60% van het energieverbruik voor warm tapwater. Met het oog op de steeds verder stijgende energieprijzen kun je dus flink besparen.
Een groot voordeel van een zonneboiler is dat het bijna altijd toepasbaar is. Zowel in bestaande bouw als nieuwbouw. Ook zijn er diverse systemen voor de installatie op verschillende soorten daken. De installatie past dus bijna altijd op het dak.
Een bijkomend voordeel is het formaat van een zonnecollector. Deze is namelijk (vrijwel) gelijk aan het formaat van een zonnepaneel. Worden beide installaties gecombineerd op een dak? Dan geeft dit een nette uitstraling.
Kijken we vervolgens naar de warmtepompboiler, dan blijkt dit een interessant alternatief te zijn. Een warmtepompboiler volledig voorzien in jouw behoefte aan warm water.
Het systeem gebruikt warmte uit de lucht om tapwater duurzaam te verwarmen. Hierdoor kun je met een warmtepompboiler het hele jaar water verwarmen, zonder afhankelijk te zijn van zonlicht. Een warmtepompboiler is vooral interessant voor grote gezinnen of wanneer er een grote warmtebehoefte is.
De duurzame energie die de warmtepompboiler opwekt wordt aangevuld met elektriciteit om de gewenste temperatuur te bereiken. Er wordt hiervoor dus geen gas gebruikt. Er is enkel een aansluiting nodig op het stroomnetwerk.
Gemiddeld verbruikt een warmtepompboiler tot drie keer minder stroom dan een elektrische boiler. Ook zijn grootschalige aanpassingen aan de woning vaak niet nodig. Dat is wel zo handig! Tot slot is een warmtepompboiler iets goedkoper dan een zonneboiler.
De energietransitie is één van de grootste maatschappelijke opgaven, maar wij begrijpen dat jouw wooncomfort net zo belangrijk is. Bij de Saman Groep combineren wij beide aspecten in ons aanbod en zijn ze ook op de lange termijn voordeliger. De slimme keuze dus! Een persoonlijke aanpak is voor ons de sleutel van een succesvolle samenwerking. Of het nu gaat om een thuisbatterij, warmtepomp, airco of zonnepanelen, het begint met het juiste advies. Geen situatie is hetzelfde en daarom bieden we persoonlijke begeleiding die aansluit bij jouw behoeften. Met onze A-merk producten en vakkundige installateurs is duurzaam comfort ook voor jou zo geregeld!
Al ruim 100 jaar ervaring
Al 60.000 klanten gingen jou voor
24/7 support en storingsdienst
Altijd een vestiging bij jou in de buurt
Aanhef *
Voornaam *
Achternaam *
E-mailadres *
Telefoonnummer *
Postcode *
Huisnummer *
Toev
Over welke product(en) wil je meer informatie ontvangen? *
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze duurzame installaties én nooit de laatste aanbiedingen missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
E-mailadres